Klíma telepítés és beüzemelés


Miért is van szükségünk klímakészülékre?

A mai felgyorsult világban elengedhetetlennek tűnik, hogy a lakásunkat minél komfortosabbá tegyük. A megfelelő klíma kiválasztása és beszereltetése az egyik legjobb választás lehet.

Csak hogy néhány mindennapi helyzetet említsek, amikor az ember elgondolkozik egy klímavásárláson.

Hiszen mindannyian ismerjük azt az érzést mikor egy átdolgozott nyári nap után hazaérünk a forró, levegőtlen lakásba és neki kell állnunk a mindennapi teendőinknek!?

Esetleg szívesen ennénk egy süteményt, de a sütő bekapcsolásának a gondolatától is falra mászunk!?

Vagy csak szeretne egy jót aludni anélkül, hogy az éjszaka folyamán felriadna arra, hogy olyan érzése van mintha „bepisilt” volna!?

Szerintem ezeket a szituációkat senkinek sem kell bemutatnom, azonban egy jól kiválasztott klímakészülék sok más probléma mellett ezekre is megoldást nyújthat. Szerencsére számtalan márka és készülék típus áll rendelkezésünkre, így Ön is biztosan megtalálja számára a legmegfelelőbbet.

Ingyenes helyszíni felmérésünk során mi is szívesen segítünk a választásban.

De addig is, íme pár szempont, ami megkönnyítheti a döntését!

Társasház esetében a legelső lépés a tájékozódás arról, hogy engedélyezett-e a klíma telepítése az adott helységben.  Ezt a közös képviselő felkeresésével tudjuk leghamarabb kideríteni.

Saját, különálló ház esetében ezzel természetesen nem kell foglalkoznunk.

A légkondicionáló berendezés legfontosabb tulajdonsága a teljesítmény.

Az alábbi szempontokat kell figyelembe vennünk a teljesítmény megállapítása során:

Lehűtendő helység alap területe

Lakás fekvése, belmagassága, szigetelése esetleg emelet meghatározása

Mivel ez egy összetett számítás, így ezt érdemes egy szakemberre bízni. Ugyanis, ha rosszul számolunk a készülék nem lesz képes lehűteni a helységet. Ellenkező esetben a túl nagy teljesítményű berendezés sem jó választás, mivel többletköltséggel jár Önnek.

Az emberek többsége a klímaberendezések hallatán, rögtön csak hűtésre gondol, pedig a mai modern készülékek jelentős része fűtésre is alkalmas, mi több vannak kifejezetten fűtésre optimalizált készülékek. Így a választásunknál, fontos szempont lehet, hogy szeretnénk e télen a fűtés kiegészítésére is használni.

 

A klímaberendezések kül -és beltéri egysége egyaránt hangot ad ki. Azonban a kibocsájtott hang típusonként jelentősen eltérhet.

A zajszint mértékegysége a decibel, amit 1 méterre az eszköztől mérnek. Értelemszerűen minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb. 40 dB például már rendkívül zavaró lehet a mindennapi tevékenységeink során, az alvásról nem is beszélve. Az elfogadható szint 30 dB alatt van, de 25 dB alatt már kiválónak mondható.

Éppen ezért minden készülék leírásunknál feltüntettük a zajszintet.

Az energiahatékonyság a leadott hűtő- és/vagy fűtő-érték arányát mutatja a berendezés áramfelvételéhez képest.

Ez az egyik legfontosabb tényező, mivel ez határozza meg a klímaberendezés hosszútávú költségeit, azaz, hogy milyen összeggel lesz több a villanyszámlánk.

Az energiatakarékosság intervalluma A-tól F-ig terjed, ahol az A jelzésű készülékek a legköltségkímélőbbek. A besorolás nagymértékben befolyásolja a készülék árát, de itt érdemes hosszú távon gondolkodni, hiszen az évek során a készülék visszaforgatja a befektetés árát. 

A klímaberendezés folyamatosan forgatja a levegőt a helyiségben, így ha megfelelő szűrővel rendelkezik, akkor nem csak a hőmérsékletet, hanem a levegőt is tisztítja, valamint a páratartalmát is képes csökkenteni.

A minőségibb modellek nem csak a port, az allergéneket és a pollent képesek kiszűrni, de lebontják a vírusokat és baktériumokat is, mindezek mellett megszüntetik a dohány vagy a házi kedvencek szagát is.

Éppen ezért létrehoztunk az oldalunkon egy klíma kisokost, melyben részletesen leírjuk a készülékek funkcióit.

A klímaberendezés folyamatosan forgatja a levegőt a helyiségben, így ha megfelelő szűrővel rendelkezik, akkor nem csak a hőmérsékletet, hanem a levegőt is tisztítja, valamint a páratartalmát is képes csökkenteni.

A minőségibb modellek nem csak a port, az allergéneket és a pollent képesek kiszűrni, de lebontják a vírusokat és baktériumokat is, mindezek mellett megszüntetik a dohány vagy a házi kedvencek szagát is.

Éppen ezért létrehoztunk az oldalunkon egy klíma kisokost, melyben részletesen leírjuk a készülékek funkcióit.

Hatóságilag engedélykötelessé tették a klímaszerelést, szóval, mindenképp szakemberre kell bíznunk a beszerelést.

A fent leírtakból is látszik, hogy számos tényezőre kell odafigyelni, nem véletlen tehát, hogy a klímaszerelés egy külön szakma.

Fontos, hogy még a vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy hozzáértő személyt bízzunk meg, aki klímavédelmi hatósági vizsgával rendelkezik.

Hiszen bármilyen garanciális probléma esetén csak a hatóságnál bejegyzet készülékeknél érvényesíthető a jótállás.

Továbbá figyelnünk kell az éves kötelező tisztításra, melyet szakembernek kell elvégeznie.

 

Beszereléssel kapcsolatosan felmerülő egyéb kérdések!

A kültéri egység felszerelésénél leginkább a beltéri egységtől való távolságot kell figyelembe venni. A gyártó által megszabott értéket be kell tartani a legjobb hatásfok elérése érdekében. Fontos a könnyű hozzáférhetőség a későbbi karbantartások, tisztítások megkönnyítése érdekében.

Nem utolsó szempont az esztétikus beszerelés, ugyanis a légkondicionáló szerves része lesz otthonunknak. Így minden esetben az ügyféllel közösen döntjük el hova kerüljön a készülék.

Egy klíma beszerelése átlagosan egy délelőttöt vagy délutánt vesz igénybe. Ez az idő függ a kül és beltéri egység távolságától, az átfúrandó fal vastagságától, típusától.

Sok gyártó a garancián belül kötelezővé teszi a rendszeres karbantartást. A karbantartás időpontja általában tavasszal esedékes. A légkondicionáló beltéri egységében lerakódik a por, ami sok idő elteltével bomlásnak indul és penésztelepeket hoz létre. Ez rendkívül veszélyes lehet az ott élő emberekre. Ha a klímát fűtésre és hűtésre is használja, akkor érdemes tavasszal és ősszel karbantartást, tisztítást végeztetni.